תכנית חינוך להידברות לבתי הספר העל יסודיים – התלמידים
לתלמידים אנו מציעים תכנית ההופכת את התקשורת הנכונה והבונה לחלק בלתי נפרד מהיום יום שלהם, הן בינם לבין עצמם והן בינם לבין המורים וההורים.
1. לימודי הידברות ודיאלוג
לימודי ההידברות והדיאלוג הם אבן היסוד של התכנית. במסגרת לימודים אלו, ילמדו התלמידים על חשיבותה של התקשורת וכיצד מנהלים תקשורת נכונה. התלמידים ילמדו על עולם הגישור ועל הדרך הנכונה והמיטבית לפתרון סכסוכים אליהם הם נקלעים.
[להרחבה ראו נספח א' לחוברת זו – מהו גישור ומדוע יש להטמיע אותו במערכת החינוך?]
הנושאים המרכזיים הנלמדים הם הקשבה וניהול שיח משתף של אינטרסים (שהם הרצון האמיתי של הצדדים לסכסוך) להבדיל משיח של עמדות קשיחות.
[על ההבדלים בין עמדה לאינטרס ראו נספח ב' לחוברת זו]
במסגרת הלימודים, לומדים התלמידים להקשיב, לזקק ולהביע את הרצונות האמתיים העומדים מאחורי העמדות שלעיתים מתבצרים בהן, ולתכנן כיצד עליהם לפעול על מנת להגשים את אותם אינטרסים, במסגרת כל מערכת יחסים. אנחנו מלמדים את התלמידים להביע את עצמם באופן נכון שישרת אותם. אנחנו מאמינים שאלימות והסלמה נובעות פעמים רבות מקושי של אדם להתבטא ולהבין את זולתו.
בנוסף ובעיקר, אנו מלמדים כיצד ומדוע להקשיב לזולת. ההקשבה שאנו עוסקים בה היא הקשבה אקטיבית ומפנימה שמסייעת להבנת הזולת והשקפת העולם שלו ומאפשרת ירידה לשורש הצרכים והאינטרסים של שני הצדדים.
על פי תפיסת העולם שלנו, על מנת שאדם יקשיב לזולתו עליו להבין בראש ובראשונה מה הוא ירוויח מכך. 'מה יוצא לי מזה', במילים פשוטות. התכנית היא אינטראקטיבית, ומטרתה לאפשר לתלמידים להגיע באופן עצמאי למסקנות בדבר הרווחים שלהם מהקשבה ומתקשורת נכונה. התכנית משלבת תרגילים קבוצתיים, סימולציות והדגמות מעולמות התוכן הרלוונטיים לגיל התלמידים.
תכני הלימודים מחזירים את האחריות לפתרון בעיות אל התלמידים. התלמידים מקבלים כלים לחיים שבאמצעותם ילמדו לפתור בעיות בדרכי נועם, מבלי להיזקק (לפחות לא בכל פעם) להתערבות של הורה, מורה, מנהל או כל "שוטר" אחר.
פרטים טכניים: הלימודים מחולקים לשכבת גיל ומונים במצטבר 45 שיעורים אשר מחולקים ליחידות של 15 שיעורים המותאמות לכל אחת משכבות הגיל הספציפיות, כך שניתן ללמד יחידה מהקורס בכל אחת מהכיתות יז', יאח' ו-יבט' ואף לייצר רצף של שלוש שנים בהן ילמדו כל השיעורים, על-פי ההחלטה והצורך של בית הספר. אנו כמובן ממליצים על מספר יחידות רב ככל הניתן, על מנת להעמיק את הידע, ההבנה והניסיון של התלמידים בתכנית וכדי לתרגל באופן שוטף את המיומנויות שרכשו בלימודים.
לפני תחילת הלימודים, נגיע לצפות בשיעורי הכיתות הרלוונטיות ונשוחח עם המחנכים על מנת להתאים את התכנית לאופי הכיתות. תכני הלימודים יעודכנו באופן שוטף אף לאחר תחילתו, קרי לאחר שיכירו המרצים את התלמידים ואת צרכיהם.
קיימת אפשרות שמורים מבית הספר יעבירו את התכנים (בהדרכתנו), אם עברו את קורס ההידברות ויסודות הגישור למורים (ר' עמוד להלן).
2. קורס יסודות הגישור
קורס יסודות הגישור, מכשיר תלמידים מבית הספר להיות מגשרים בתחומי בית הספר.
צדדים לסכסוך זקוקים פעמים רבות לצד שלישי שיסייע להם לכוון את הדיון ביניהם משיח של עמדות לשיח של אינטרסים ולמצוא את הפתרונות העונים על צרכיהם, בנועם ובהידברות.
בקורס יסודות הגישור, התלמידים יקבלו את הכלים שיסייעו להם להיות אותו צד שלישי מכוון. הם ילמדו, ויכירו את המושגים מעולם הגישור מבחינה עיונית וכן יתרגלו הליכי גישור בסימולציות גישור מודרכות.
בין הנושאים הנלמדים בקורס: שבעה האלמנטים לפתרון סכסוך, הקשבה אקטיבית, מסגור מחדש, הכרת הפרוצדורה של הליך הגישור, הכרת המכשולים בעבודת המגשר, גיבוש הסכמות, הפרדת עמדות ואינטרסים ועוד.
יש לציין – המגשר אינו שופט ואינו בורר, הוא אינו פוסק בסכסוך ואין תפקידו להציע רעיונות לפתרונו. המגשר מחזיק בכלים תהליכיים לייצור שיח נכון בין הצדדים – ואלה הכלים שלומדים התלמידים בקורס.
פרויקט סיום – תחרות המגשר: בסיומו של קורס יסודות הגישור, אנו ממליצים על קיומה של תחרות שכבתית, במסגרתה יתחרו התלמידים (שני נציגים מכל כיתה) על תואר המגשר הטוב ביותר של בית הספר. התחרות תהיה באמצעות ניהול הליך גישור מדומה, מול קהל שיורכב ממורים, תלמידים והורים.
פרטים טכניים: הקורס מונה 20 שיעורים (או 10 שיעורים לתלמידים שהשתתפו בלימודי ההידברות והדיאלוג). לצורך קיום פרויקט הסיום ידרשו מפגשים נוספים של משתתפי הפרויקט עם צוות 'המגשר'.
התכנים של הקורס מותאמים לכיתות י'-יב' אולם ניתן לערוך בהם התאמות על-פי הצורך, לשכבות גיל אחרות.
3. תכנית מגשרי בית הספר
תכנית מגשרי בית הספר, משלימה את ההכשרה שעוברים התלמידים ומטרתה להחזיר את האחריות לפתרון סכסוכים וקונפליקטים לידי התלמידים.
התכנית תהווה פלטפורמה לפתרון סכסוכים בבית הספר ותעודד את סיומו של הסכסוך באופן בו כל הצדדים לו יהיו מרוצים.
לדעתנו, ביכולתם של התלמידים לשמש כמגשרים בשטח בית הספר ובמקרים מסוימים אף יש להם יתרון על פני מגשר מבוגר. יש להם השפעה על היחסים החברתיים של חבריהם ללימודים, הם מכירים את הנורמות החברתיות וככאלה יתכן שהצדדים לסכסוך ירגישו בנוח בחברתם ויעזו להיפתח בפניהם.
תכנית זו מהווה המשך של קורס יסודות הגישור. משתתפיה יהיו מהמשתתפים הבולטים בקורס, ויבחרו על-ידי המורים ונציגי 'המגשר' במשותף.
פרטים טכניים: התכנית מתקיימת במשך כל שנת הלימודים. היקף התכנית יותאם לצרכיו של בית הספר ולמגבלות התקציב שלו.
[דוגמאות לפרויקטים בהיקפים שונים:
דוגמא 1: בכל יום תוקצה שעה אחת בה יגשרו ברוטציה זוגות מגשרים בסכסוכים וקונפליקטים של חבריהם לבית הספר. המגשרים יעבירו אל צוות 'המגשר' דיווחים בדבר הסכסוכים שטיפלו בהם ויקבלו משוב שבועי שוטף על אופן ניהול הליך הגישור.
דוגמא 2: בכל יום, לאורך כל יום הלימודים, יגשרו זוגות מגשרים בסכסוכים וקונפליקטים שיאתרו באופן אקטיבי בסיורים ברחבי בית הספר. בית הספר יקצה חדר אשר יוגדר באופן קבוע כחדר גישור בו יתבצעו הגישורים במהלך היום. המגשרים יעבירו אל צוות 'המגשר' דיווחים בדבר הסכסוכים שטיפלו בהם ויקבלו מאתנו משוב יומי שוטף. כמו כן תורן מצוות 'המגשר' יהיה זמין טלפונית לשאלות דחופות של המגשרים במהלך יום הלימודים. אחת לשבועיים יפגשו כל מגשרי בית הספר עם אנשי צוות 'המגשר' למפגש מקצועי בו ידונו סוגיות מקצועיות שונות שעלו במהלך עבודתם ובו יערכו סימולציות של גישורים לצורך תרגול מודרך.
דוגמאות לאלמנטים נוספים שניתן לשלב בתכנית ויש בהם כדי לרתום את התלמידים אליה:
- התכנית תפורסם ותוסבר בתחילתה באמצעות איגרת שתופץ לתלמידים ובאמצעות הצגתה על ידי מגשרי בית הספר בפני כל אחת מכיתות בית הספר;
- צוות 'המגשר' יפעיל קבוצת פייסבוק סגורה למגשרי בית הספר, בה יתייעצו המגשרים בנוגע לעבודתם וישתפו בסיפורי הצלחה שלהם;
- צוות 'המגשר' יפעיל קבוצת פייסבוק סגורה לכל תלמידי בית הספר, בנושא גישור וישוב הסכסוכים, לצורך העלאת מודעות התלמידים לשפה הגישורית;
- תקוים תערוכה בית ספרית של אמנות בנושא סכסוכים והידברות;
- תקוים תחרות לבחירת סמל תכנית הגישור הבית ספרית. הסמל הזוכה בתכנית יופיע כלוגו על כל מסמך הנוגע לתכנית וכן על האיגרת שתופץ לקידומה;
- צוות אמנותי של תלמידי בית הספר יערוך סרטון קצר שיופץ לתלמידים, המסביר מהו גישור ומדוע כדאי לקחת בו חלק. ]
למעבר לפרק הבא בתכנית – מורים והנהלה – לחצו כאן
למעבר לתכנית חינוך להידברות לבתי הספר העל יסודיים – לחצו כאן