תכנית חינוך להידברות – כלל באי בית הספר – אמנה בית ספרית
פרויקט האמנה הבית ספרית, הוא פרויקט של כלל בית הספר, במסגרתו תיבנה אמנה, שתצהיר על מטרות בית הספר והשקפות העולם שלו וכן הזכויות והחובות החלים על כל באי בית הספר (לרבות תלמידים, מורים והורים) ותכונן הסכמה לגבי ניהול הידברות של כל באי בית הספר במקרה של מחלוקת.
האמנה תיבנה בתהליך רב-שיח שמגשרים מיומנים ינחו יחד עם נציגי ההנהלה והמורים, נציגי ההורים ונציגי התלמידים.
בדרך כלל אנו ממליצים לבנות אמנה שלמעשה תוגדר כתקנון בית הספר ותחליף את התקנון.
במחקר של ד"ר שלמה צדקיהו וכנרת תמיר, בו נערך ניתוח של 70 תקנונים של בתי ספר, עלתה המסקנה כי "נראה, שחלק מהנהלות בתי-הספר אינו ממצה את הפוטנציאל החינוכי הטמון בתקנון, בעיקר לחינוך לדמוקרטיה, להכרת מסמכים חוקתיים, ולהכרת האפשרויות של הפרט להיות בעל זכויות וחובות כאחד. גם הפוטנציאל שיש בתקנון לשיפור אקלים בית-הספר ואקלים הכיתה אינו מנוצל"
אכן, לתהליך בו מנוסח התקנון משמעות רבה, הן לעניין הערכים החינוכיים הגלומים בו והן למידת המחויבות שהכפופים לו חשים. לדעתנו, תקנון הקובע רשימת איסורים ו'מוכתב מלמעלה', יעיל באופן חלקי בלבד משום שעל מנת לאכוף אותו יש להפעיל סנקציות, שלא כולם חוששים מהן.
תקנון המתגבש בהליך של שיח (כמו כל הסכם טוב), הוא אמנה שהנוגעים בדבר מרגישים מחויבים לה, מפני שקולם נשמע והם לקחו חלק בעיצובה (גם אם הנוסח הסופי לא תואם באופן מדויק את דעתם).
נדגיש כי האמנה לא חייבת להחליף את תקנון בית הספר. ניתן לצרף אותה לצדו של התקנון או להוסיפה לתקנון, כפרק נוסף שלו.
פרטים טכניים: הליך זה אורך לפחות 10 שעות, אך יכול לערוך שעות רבות נוספות, כתלות בראש ובראשונה בשיתוף הפעולה בין המשתתפים.
אנו ממליצים לכל בית ספר הבוחר בפרויקט ההידברות, לרתום את כל הנוגעים בדבר ולגבש בסיוענו אמנה כזו.
למעבר לנספח א' של התכנית – לחצו כאן
למעבר לתכנית המלאה חינוך להידברות לבתי הספר היסודיים – לחצו כאן