חינוך להידברות – התכנית המקיפה להידברות וגישור בבתי ספר
לחטיבות הביניים
פתח דבר
הכיתות בבית הספר רועשות? התלמידים מתקשים להתרכז ומפריעים ללא הרף? נדמה שהתלמידים לא רוכשים כבוד מינימלי למורים ולבית הספר? עונשים כבר לא מרתיעים אותם? האלימות (המילולית והפיזית) חוגגת? התקשורת עם ההורים קשה ותוקפנית? המורים פונים כל הזמן אליך, המנהלת, בנוגע לבעיות עם תלמידים שאינם רוצים או יודעים לפתור בעצמם? ההורים מרבים בתלונות על מורים משום שהם מרגישים שאת הכתובת היחידה לטענותיהם? התלמידים בבית הספר מתקשים לפתור את הבעיות ביניהם? את מרגישה שאת מכבה שרפות כל היום במקום לעסוק במהות עבודתך? אקלים בית הספר קשה וסוער?
אם ענית בחיוב על חלק מהשאלות האלה, המסמך הזה הוא בשבילך.
מורים והנהלות בתי ספר רבים, פנו אלינו ושיתפו בבעיות ובקשיים שונים שפוקדים אותם ברמה היום-יומית, בהעברת החומר הנלמד ובניהול תקשורת תקינה עם התלמידים ועם הוריהם. לקחנו על עצמנו את המשימה לסייע בהתמודדות עם הקשיים הללו.
בהתאם לצרכים ולקשיים שהוצגו בפנינו, בנינו תכנית מקיפה בתחום ההידברות והתקשורת הבין-אישית אשר במסגרתה לומדים כל הנוגעים בדבר (תלמידים-מורים-הורים) לחשוב, לחקור, לשאול שאלות, להקשיב לעצמם ולזולת, להבין את עצמם ואת הזולת, לנהל תקשורת תקינה ולהפיק ממנה את המרב ולהיות 'פותרי בעיות' של ממש. כלי התקשורת והשיח, וכלים לפתרון סכסוכים, הם כלים ראשונים במעלה לחיים, ולעניות דעתנו מדובר בלימודי חובה בכל מערכת חינוכית.
"החינוך הוא מה שנשאר, כאשר אנחנו שוכחים את כל מה שלמדנו בבית הספר"
(אלברט אינשטיין)
חשוב ללמד ילדים מתמטיקה ואנגלית; אך חשוב לא פחות להקנות להם ערכים. ערכים של כיבוד האחר והשונה, תקשורת בריאה, הקשבה, שיתוף פעולה, המנעות מאלימות ומהתנהגות תוקפנית ופתרון סכסוכים בדרכי נועם. את הערכים האלה לא ניתן ללמד בכותרות וסיסמאות. יש לצקת לתוכם תוכן באופן מעמיק ומקצועי – ואנחנו עושים זאת בתכנית שלנו.
"שלום איננו סוף ניגודי האינטרסים, אלא החלפת שיטת הטיפול בהם"
(פרופ' שמעון שמיר)
התכנית שלנו מטמיעה בבתי הספר שפה חדשה – השפה הגישורית, שהיא שפה יעילה וחכמה לפתרון סכסוכים. יישום התכנית בבתי הספר, ישפר משמעותית את האקלים הבית ספרי, יפחית את המתח במשולש היחסים של תלמידים – מורים – הורים, יפתח ביטחון עצמי ומיומנויות מנהיגות, פתרון בעיות ולקיחת אחריות בקרב התלמידים ויטמיע את ההידברות כאופציה מועדפת ואינסטנקטיבית ליישוב סכסוכים.
"לא יהיה ניצחון של האור על החושך, כל עוד לא נשמור על האמת הפשוטה, שבמקום להילחם בחושך, עלינו להגביר את האור"
(א.ד. גורדון)
אנחנו מאמינים שהטיפול בבעיות, באלימות ובקשיים אינו בדרך של מאבק ומלחמה לביטולם והעלמתם אלא בהקניית הערכים החיוביים של השיח וההידברות. הדרך לשינוי אמיתי איננה עוברת בהגבלות המשמעתיות אלא ביצירת הבנה של יתרונות האור על החושך.
תקציר התכנית
התכנית שלנו נוגעת לכל באי בית הספר – תלמידים, מורים והורים. לדעתנו על מנת שהפרויקט יצלח, על כל הנוגעים בדבר לקחת בו חלק או לפחות להכירו.
לתלמידים, אנו מציעים תכנית המטמיעה את התקשורת הנכונה והבונה לחלק בלתי נפרד מהיום יום שלהם, הן בינם לבין עצמם והן בינם לבין המורים וההורים, אשר במסגרתה:
א. לימודי הידברות ודיאלוג. בלימודים יוקנו לתלמידים כלים לתקשורת בין-אישית בכל תחומי החיים ובמסגרתו מוצעים מערכי שיעור המותאמים באופן מיוחד לכל שכבת גיל;
ב. קורס יסודות הגישור. במסגרת הקורס ילמדו ויכירו התלמידים את הליך הגישור ואת המושגים הקשורים אליו, ויוכשרו להיות "מגשרי בית הספר". הקורס כולל גם תחרות של גישור מבוים כפרויקט סיום;
ג. ליווי מגשרי בית הספר. התלמידים הבולטים בקורס של יסודות הגישור, יכהנו כמגשרי בית הספר ויקבלו ליווי וייעוץ מתאים.
ד. פרויקט סיום. התלמידים בסיוע המדריכים ייקחו חלק בפרויקט סיום אשר מטרתו לשפר את האקלים הבית ספרי, השיח וההידברות. כך, לא רק תלמידי התכנית יצאו עם מטען ידע וערכים אלא גם בית הספר כולו.
התוכנית, ניתנת להתאמה לשכבות גיל שונות ואוכלוסיות עם צרכים ספציפיים.
למורים, אנו מציעים במסגרת התוכנית שירותים שונים שישפרו את האקלים הבית ספרי וכן יסייעו למורה להטמיע שינויים שמטרתם העברת חומר הלימוד לאוזן קשבת ומכבדת. כיצד אנו עושים זאת?
א. כניסת נציג מהמגשר, כמגשר צופה, לצפות בשיעור מהצד. הנציג יכתוב המלצות בעקבות הצפייה. ההמלצות יתייחסו לצרכים שיוגדרו על ידי הנהלת בית הספר והמורים הרלוונטיים;
ב. מדריך הידברות אישי או קבוצתי – לימוד והקניית כלים לתקשורת נכונה, במסגרת אישית או קבוצתית. המורים יקבלו הדרכות וכלים פרטניים וכלליים להתמודדות עם הבעיות עמן הם התמודדו בעבר או מתמודדים בתקופת ההדרכה, וכן עם בעיות כלליות, שמאפיינות תלמידים בבתי הספר כיום;
ג. השתלמויות למורים בנושאים שיוגדרו יחד עם הנהלת בית הספר;
ד. קורס הידברות ויסודות הגישור למורים. בקורס זה יכירו המורים את עולם הגישור ויקבלו כלים מעולם זה, המותאמים לאופי עבודתם בבית הספר;
ה. ייעוץ שוטף להנהלת בית הספר. במסגרת הייעוץ, יינתן מענה לכל שאלה שתעלה על ידי הנהלת בית הספר בנושאי הידברות ותקשורת עם התלמידים, המורים, ההורים או כל צד שלישי.
להורים, אנו מציעים מגוון הרצאות בתחום ההידברות והתקשורת הבין-אישית. כמו כן, על מנת לרתום את ההורים לתהליך ההידברות הבית ספרי, נשלח אליהם איגרת המסבירה מהו הגישור, מהי השפה הגישורית ומתי וכיצד ניתן ליישם אותה.
בנייה של אמנה בית ספרית. זהו פרויקט בית ספרי, הכולל את כל באי בית הספר, ובהם, המורים, התלמידים, וההורים. במסגרת פרויקט זה, יבנה מחדש תקנון בית הספר, כאמנה (או שתתווסף אמנה לצדו של תקנון בית הספר הקיים), שתצהיר על מטרות בית הספר, השקפות העולם של בית הספר, וכן הזכויות והחובות החלים על כל באי בית הספר. במסגרת זו, יסכימו כלל הצדדים לגבי אופן ניהול התקשורת של כל באי בית הספר במקרה של מחלוקת.
על הצוות
'המגשר' הנו המוסד הגדול בישראל להידברות ופתרון סכסוכים. צוות המגשרים שלנו מורכב ממגשרים מקצועיים ומנוסים בעלי רקע וידע רב בהידברות ובניהול קונפליקטים ותקשורת. בראש הצוות עומד המגשר יניב שוורצמן, יו"ר לשכת המגשרים בישראל, בעל ניסיון רב בחינוך והכשרת מגשרים, כמו גם, בהליכי גישור רבים ומורכבים.
מתוך צוות המגשרים של 'המגשר', הורכב צוות מיוחד של מגשרים בתחום החינוך, בעלי הרקע המתאים, אשר שמו להם כמטרה את נושא החינוך להידברות ולתקשורת נכונה בקרב ילדים ובני נוער.