"אמא, משעמם לי"
איך (בכל זאת) לשמור על איזון (ולא לאבד את השפיות…)
טיפים להתנהלות הורית איכותית בתקופת החופש / אורלי פורמן
1. שם המשחק הוא לשמור על פרופורציות ! לא להיסחף !
הילדים יודעים (בפנים בפנים) שיש גבול למה שאנחנו יכולים להרשות. אבל שיטת 'מצליח' מאוד מפותחת אצלם.
2. לזכור לשחרר קצת את החבל, להרפות את האחיזה, להקל מעט בשעות השינה, לרדת קצת מתפקידי 'שומרי הסדר' אבל במינון הנכון.
הם לא מצפים מאתנו להסכים להכל. הם יודעים שלא יוכלו הכל לקבל.
3. לבנות יחד עם הילדים מערכת חופשה שבועית. זאת בעזרת מחשבה משותפת, העלאת הצעות לפעילויות. להעלות דברים ואחר כך לפסול אותם בגלל מתן עדיפות לדברים אחרים.
הישיבה המשותפת תעורר שיתוף והערכה. אנחנו והם. בגובה העיניים. לא אנחנו מולם, אלא ביחד.
4. לא רק בילויים ובזבוזים מחוץ לבית. פעילויות משותפות בתוך הבית הן כיפיות ומגבשות. לשחק יחד, לראות סרט יחד.
אנחנו יכולים להעלות את השיקולים הכספיים. אנחנו משתפים אותם. המסר הוא שיש המון כבוד הדדי. ישנה התחשבות. דרך טובה להנחיל ערכים של עבודה וכסף.
5. כשמקיימים ישיבה משפחתית, מקפידים לנטרל רעשים. בלי טלוויזיה, בלי טלפונים. נפלא אם יהיה כיבוד, מוזיקה ברקע. אווירה של נינוחות. אין פה לחץ, אין עצבים. להפך, יש הרבה מאוד תשומת לב.
כתוצאה מהרישום נשמרים גבולות.
6. אחרי מחיקות וטיוטא כדאי לרשום את המערכת השבועית לחופשה על דף יפה ולתלות על המקרר למשל. גם מטלות הבית הן חלק מהפעילות המתבקשת.
הילדים יודעים כך למה לצפות. זה גם זמן מעולה להסביר שחשוב לנו שהבית לא יהפוך לחמ"ל. זו דרך נהדרת להעביר להם שאנחנו והם חיים יחד בבית הזה. לכולנו חשוב שיהיה לכולנו כייף. יש כאן גם מסר של הדדיות, נתינה וקבלה. לא רק 'אמא, משעמם לי', אלא התחשבות. לא רק לקחת מההורים, אלא גם לדעת לתת, וכל אחד בהתאם לגילו. אין הנחות.
7. הילדים גם יחושו מחויבים למערכת הזו, כי הרכיבו אותה יחד עם ההורים. הם ימצאו לעצמם פעילויות, כי הם יודעים מה יהיה בהמשך.
אנחנו גם מכוונים לשקט תעשייתי, מעודדים לתעסוקה אישית ועצמית וזה נפלא. (אגב, ילד שתורם בבית מרגיש חשוב, נחוץ. זה גורם לו לתחושת בטחון וסיפוק אנחנו גם לא מכלים את כוחותינו, לא מתעצבנים סתם. כי הכל ברור ומובן וצפוי וזה נפלא.
תזכורת :
אם יש בבית מריבות, והשקט מופר, הילדים מתקשים להתנהל בשקט ומרגישים חוסר אונים. אי הסכמות וחילוקי דעות עלולים להיות הרסניים, והם יכולים להוות קרקע מעולה להתפתחות, להטמעת ערכים כמו : הקשבה, כבוד הדדי, אמון, שיתוף, שיח והידברות. בהחלט מותר שיהיו דעות שונות. העניין הוא הדרך. ה"איך". לא ה"מה".
אז שתהיה לכולנו חופשה נעימה.
אורלי פורמן, מגשרת, מטעם פירמת הגישור המגשר יניב שוורצמן
פירמת המגשר מציעה תכנית גישור בחינוך גם אחרי החופשה. רוצים לשמוע עוד? לחצו כאן למעבר לתכנית לשיפור האקלים הבית ספרי – חינוך שיח והידברות.